Filmhuis Cavia

Filmhuis Cavia image

Filmhuis Cavia draait al meer dan 30 jaar met een minimaal budget non-profit bijzondere films op een bijzondere locatie in Amsterdam, namelijk het oude Prinses Beatrix Schippersinternaat tussen de Van Hall- en De Kempenaarstraat, dat we delen met veel kunstenaars en een kickboksschool.

Filmhuis Cavia is in 1983 opgericht door een krakersbeweging uit de Staatsliedenbuurt, waaronder de inmiddels overleden producent René Scholten. Waar de naam ‘Cavia’ vandaan komt weet niemand.Maar er wordt gesuggereerd dat het een afgeleide is van de vroegere naam van Cavia: Cultureel Audiovisueel Centrum Amsterdam (CAVCA) of van Kollektief Audiovisueel Kafé Amsterdam (KAFKA). 

Met maar 40 stoelen zijn we een van de kleinste bioscopen van Nederland, en de kleinste van Amsterdam.We draaien zoveel mogelijk ambachtelijk op 16 en 35 mm onze films. Alle medewerkers zijn vrijwilligers vanaf het prilste begin. Filmhuis Cavia houdt vast aan de doe-het-zelf mentaliteit van de kraakbeweging, wat inhoudt dat we alles zelf doen tot reparaties aan toe. Cavia heeft geen winstoogmerk, en krijgt subsidie van stadsdeel West.

http://www.filmhuiscavia.nl

Van Hallstraat 52 I

1051 HH Amsterdam